Глоба от 30 бона грози търговецът Онлайн детски магазин примамва

...
 
Глоба от 30 бона грози търговецът Онлайн детски магазин примамва
Коментари Харесай

Онлайн магазин ни примамва с фалшиви промоции

  Глоба от 30 бона грози търговецът
Онлайн детски магазин примамва клиентите си с подправени промоции. Оказва се, че търговецът е посочвал на уеб страницата си несъществуващи отстъпки, след което е потвърждавал поръчките на по-ниски цени, само че след това отказвал да прати поръчаните артикули. За сходна нелоялна процедура оповестиха за „ Монитор “ от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Измамната скица към този момент е неразрешена от специалистите.
Проверката е осъществена във връзка тъжба на дама, която е поръчала 13 продукта на обща стойност 18,02 лева след начислените отстъпки. Търговецът е изпратил удостоверение на поръчката, като в таблица е показал декларираните продукти, постоянните им цени, приложените отстъпки и крайните цени. Повечето от стоките са били понижени с 13 лв.. След това обаче потребителката била осведомена, че

заради механически проблем има неточност в цените

на стоките и поръчката няма да бъде изпълнена.
Пред КЗП притежателят на магазина се оправдал, че до казуса се е стигнало заради техническа неточност. Така вместо да бъдат понижени цените единствено на два продукта, уеб сайтът смъкнал крайните суми на безусловно всички артикули. Независимо от това, че незабавно след установяването на казуса търговецът е коригирал цените на интернет страницата, разгласил е публично изказване по отношение на казуса и опрощение към клиентите за невъзможността да извърши поръчките, нарушаването е налице и следва да бъде глобено, безапелационни са от контролния орган.
Според специалистите това е нелоялна комерсиална процедура, защото дамата е взела решението си за покупка

на база посочените по-ниски цени

а едвам по-късно те са били поправени. Описаната процедура слага потребителя в обстановка, в която може да бъде измамен да одобри новите условия и да удостовери поръчката при тях, защото към този момент е подхванал първи стъпки по покупката на нужните му артикули, въпреки да е взел решението си за нея заради обявено несъществуващо понижение, считат още специалистите на КЗП.   
Според закона за сходно нарушаване глобата е в размер на 30 хиляди лв.. Ако пък казусът се повтори санкцията може да скочи на 50 бона.
От комисията поучават при сходни случаи

да не се съгласяваме с новите условия

единствено тъй като към този момент сме почнали с извършването на покупки. Освен това, в случай че към този момент сме направили предплатено заплащане и търговецът промени цените, имаме право да откажем поръчката.
Препоръките към търговците пък са да не удостоверяват поръчки при условия, които след това няма да могат да изпълнят, както и да осведомят клиентите си за цените на предлаганите от тях продукти и да ги приложат правилно при продажбата.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР